Jong Talent in Het Cenakel


ZONDAG 26 MEI 15:30 UUR tot 16:30 UUR / ENTREE €10 FHK GRATIS - 2,50 jeugd; kaarten aan de zaal te koop, alleen contant
Het Cenakel Cenakel 1 5022 KK Tilburg


AANSTORMEND TALENT SAMEN MET ERVAREN MUSICI IN CENAKEL

Wie zich soms zorgen maakt dat klassieke muziek tegenwoordig alleen nog iets is voor senioren kan zich op zondagmiddag 26 mei laten overtuigen van het tegendeel.

Dan kan namelijk het Tilburgse publiek in Het Cenakel genieten van een concert waarin aanstormend talent van de conservatoria in Amsterdam en Tilburg centraal staat. De jonge solisten presenteren zich in een afwisselend programma met werken voor piano, cello, viool en sopraan van Tsjaikovsky, Glazunov, Saint-Saëns en Mozart. Zij worden daarin begeleid door strijkorkest De Camera uit Breda, aangevuld met enkele blazers. In het orkest zullen ook enkele vioolstudenten van de Young Musicians Academy (YMA) van het Conservatorium Tilburg zitting nemen. De solo-optredens worden omlijst door orkestwerken van Glinka en Lyadov.

Dit concert wordt georganiseerd door de Young Musicians Academy Tilburg, in samenwerking met strijkorkest De Camera.

YMA Tilburg

De YMA van het Fontys Academy of Music and Performing Arts Tilburg is een opleiding voor bijzonder getalenteerde en gemotiveerde kinderen tussen 8 - 18 jaar die hierdoor een uitstekende basis kunnen leggen voor hun loopbaan als musicus. Naast aandacht voor het gekozen hoofdvak is er ruim aandacht voor ensemblespel, pianobegeleiding en theoretische vorming. De lessen zijn op zaterdag in het conservatorium, het hoofdvak is meestal door de week.

De Camera

De Camera is een strijkorkest uit Breda. Het orkest vervult een belangrijke functie in het culturele leven in de regio Breda. Het biedt aankomende beroepsmusici de gelegenheid om ervaring op te doen, het ondersteunt koren bij hun uitvoeringen, draagt bij aan kamermuziekconcerten en presentaties van Nieuwe Veste en geeft gevorderde amateurstrijkers veel voldoening bij het uitoefenen van hun hobby. 
De Camera werd in 1983 opgericht door Paul De Meyer, gepassioneerd musicus en docent aan Nieuwe Veste in Breda. Paul De Meyer heeft door zijn gedrevenheid en streven naar perfectie het orkest op een voor amateurbegrippen hoog niveau weten te brengen. Medio 2017 heeft Tijmen Wehlburg de leiding van het orkest overgenomen. Veel getalenteerde muziekschoolleerlingen hebben via dit orkest de weg naar het muziekvak gevonden.

YMA en De Camera kwamen met elkaar in contact in 2018, in een festival rondom muziek van Beethoven van Nieuwe Veste in Breda. Celliste Monique Heidema, docent aan Nieuwe Veste én de conservatoria van Tilburg en Amsterdam, bracht de partijen bij elkaar. John Groeneveld (coördinator van YMA) was enthousiast over de mogelijkheden voor zijn studenten in de samenwerking met dit orkest en De Camera ging graag in op zijn voorstel tot een herhaling in 2019. Het programma van dit jaar maakt ook deel uit van een festival van Nieuwe Veste met muziek van Russische componisten.

De muzikale leiding is in handen van Tijmen Wehlburg, dirigent van De Camera. Hij zal tijdens het concert een korte toelichting op het programma geven.

 

Programma:

 

·M. Glinka—Valse-Fantasie

·W.A.Mozart— uit Don Giovanni: aria Deh vieni, non tardar             

Clara Peijnenborgh, solozang (YMA)

·P.I. Tsjaikovsky—uit 'Souvenier d'un Lieu Cher':
     Mélodie & Scherzo.        Femke Chu, viool (YMA)
      

Méditation.                         Yente Lottman, viool

·A.Glazunov—Chant du Ménestrel.                                                                               

Isaac Lottman, cello

·C.Saint-Saëns—uit 2e pianoconcert: deel 1.                                                

Kris van der Plas, piano (YMA)

A. Lyadov—uit Huit Chants Populaires Russes:

Chant Religieux; Plainte; Chanson Humoristique; Danse Villageoise

Het concert begint om 15.30 uur.  Kaarten à € 10 (€ 2,50 jeugd) zijn verkrijgbaar aan de zaal.